2018年8月29日 星期三

[土耳其景點] 世界遺產之旅 奇石林與棉花堡 + 三大歷史古城

上篇介紹過伊斯坦堡(LINK),呢篇就去土耳其其他城市,欣賞幾個被列為世界遺產的自然景點同千年古城。



首先就係位於土耳其中部的卡帕多奇亞(Kapadokya/Cappadocia),呢個名大家可能有點陌生,但如果講奇石林,大家都應該有印象。呢度的岩石係幾百萬年前的火山爆發而形成,岩漿同岩塊經過長時間冷卻同沈積而慢慢變成而家的景觀。可以話每一舊石都獨一無二,加加埋埋就成為一片極壯觀的自然景色。無論係坐車穿梭期間所見到的岩石風景,定係落車去參觀幾個特別出名的景區,都係靚到令人驚嘆。山我地可能睇好多,岩石區都有見過,但咁大規模而又有咁壯闊的景象,我暫時都未見過有類似。





奇石林區有幾個特別的景點,例如好耐以前基督徒受迫害而搬到呢度聚居,興建左石中教堂,可以見到岩石裡有被開發成房屋同教堂遺跡。佢地為左逃避迫害,甚至搬到地底下居住,所以有地下城跡參觀,真係可以走入地下石洞睇下佢地以前生活的痕跡,你好難想像點樣可以地底生活,參觀完都覺得不可思議,不見天日好可憐,入去一陣已經好想出返黎見陽光。









另外仲有形狀好似駱駝的石頭、 依山而建的小鎮、鴿子谷、仙境煙窗等等,好多好多奇形怪狀的岩石,一望無際,有時遊走其中都會覺得好似去左第二個星球。奇石林真係一個好特別的地方,即使唔係景點區,係不知名的地帶,都好靚。大家仲可以參加四驅車、騎馬等活動,可以去到普通巴士/旅遊車去唔到的景區。










熱氣球係奇石林一個好熱門的活動,但真係好視乎天氣,特別係風速。落雨就固然飛唔到,但即使天氣晴朗,如果風太大都係唔得,好似我去的時候就係。雖然陽光普照,藍天白雲,但都係因為太大風而取消飛行。參加熱氣球要預先報名,朝早大約4點左右熱氣球公司會派人去酒店接載參加者,飛或飛唔到都要每日差唔多呢個時間先知,所以我當日係已經出發的途中,熱氣球公司先通知司機飛唔到,即刻折返酒店。超級失望,但都明白冇得強求,熱氣球其實係高危險性活動,風大真係不宜飛行,都係安全最重要。相信由熱氣球上面從高空睇奇石林一定好靚,所以我絕對會為左呢個景而再黎,而且為左確保一定飛到,至少要預留幾日俾奇石林,一星期裡面只有1-2日成功起飛。6-8月係大機會飛到的月份,冬天機會好細,但如果飛到就會見到舖滿雪的奇石林,相信都好靚。大家都要mark定日子啦。

另一個列入世界自然遺產又夢幻的地方就係棉花堡(Pamukkale)啦。呢個係我其中一個最期待的地方,棉花堡係白色城堡的意思,形成源自於有鈣的溫泉水在流動過程中冷卻沉積,慢慢形成一層層的石灰岩層,好似梯田咁有層次,而且都係白色,仲有10幾個溫泉水池,都係完全天然而成。






但理想同現實係有落差既。首先遠睇的棉花堡係好白雪雪,成個山頭都白色好壯觀,好似雪山。但到你真係行落去,就會發現係灰白色,仲啡啡地,唔係真係好白。其次係超級多人!好多好多人!每個池都好多人。要好努力搵d冇人既影相位。然後係因為受到多年保護不善同污染問題,溫泉水越黎越少喇,有d位已經乾涸了,完全冇水。






最後係行棉花堡一定要赤腳,因為要保護棉花堡。但要記住棉花堡係岩石,凹凸不平,仲有好多碎石,赤腳行其實好痛。比較平滑個d部分就真係好滑,而且表面又有水。所以行走其中,係一步一驚心,一係驚滑倒,一係踩到碎石叫痛。所以我捱住痛影左陣相,就要上返地了......




好多人會問棉花堡係咪可以浸溫泉,係可以既,好多人會換泳衣浸,但當你見到源源不絕的人,相信泉水唔會太乾淨......



我覺得棉花堡係靚既,但佢係屬於遠觀比近看靚的類型,同埋上鏡靚過真人個種。可以一去,但不要太大期望。

睇完自然遺產,就去睇下文化遺產啦。土耳其有好多歷史古城,離棉花堡最近的正是大名鼎鼎的以弗所古城(Ephesus)。呢個古城曾經係港口,都係世界第三大城,而家就成為全世界最大古希臘羅馬遺跡。無論佢係完好無缺的時代定變成廢墟,都係巴閉既。烈日當空下一路行都一路諗點解仲未行完,古城真係好大。(又好熱)夏天去土耳其要有心理準備,大部份地方都係戶外,好熱好曬。





以弗所呢個地方據說有七千年歷史,都係傳說聖母瑪利亞臨終之地。沿路有好多頹垣敗瓦,但亦有唔少意外地保存得非常好的古蹟,例如圖書館、神廟,都可以想像當時以弗所的輝煌。呢個半圓形露天大劇場保存得好好,可以容納二萬五千個觀眾。







比較特別仲有公廁同地下的妓院廣告。當時的妓院隱藏在圖書館後面,有特別通道入去,男人扮文青入圖書館其實係去妓院,識玩。




另一個位於土耳其第三大城市Izmir,離以弗所幾個鐘車程的古城叫巴格門古城(Pergamum)。我個人好喜歡呢個古城,因為佢位於愛琴海附近山上,要坐纜車上去,上得山風景一定係壯闊的。果然冇令我失望呀,景色超靚!!!





巴格門古城以前好勁,係古希臘最繁榮的古城之一,不過經歷過地震之後,淨低的古蹟都唔多了。但佢擁有最陡峭的劇場,依山而建,而家仲見到個規模,好有氣勢。






另外仲有圖雷真神廟遺跡,係祭祀宙斯的神殿,第一眼見到即刻覺得係希臘呀!!好似雅典!(明明未去過,但就係覺得好match我對雅典的印象)雖然而家得返一堆大理石圓柱,但全部都好高,可以想像以前呢間神廟有幾宏偉!





一定要揀晴朗的日子黎巴格門古城,因為你會發現天空係前所未有的廣闊。




最後一個介紹的古城可能好多人睇電影會睇過有關的故事。你地有冇睇過木馬屠城記?一場關於希臘同特洛伊兩地戰爭的希臘神話故事。因為裡面有神話角色,所以大家都以為係虛構的故事,但原來真係有人搵到特洛伊古城(Troy)出黎!地方係真實存在,不過故事真假都係唔知。雖然古城面目全非,猶如廢墟,不過都仲有少少殘留的遺跡,隱約見到當時的城牆、劇院等等建築。附近係一大片田園。








古城門口有好大隻木馬,木馬的出處就係戰爭中希臘扮投降,其實d士兵匿埋木馬裡面,當特洛伊當木馬係戰利品帶返自己城鎮個陣,d希臘士兵就搵機會衝曬出黎突襲,結果特洛伊就輸左呢場戰爭。呢隻巨型木馬好高,可以行上去架。最有趣係木馬下面有得cosplay!有得著特洛伊人d衫,好正呀,著完好似d戰爭遊戲入面既角色,港幣幾十蚊就可以著衫同影相。




我覺得呢個古城係三個我去過的古城中最少野睇,因為保存得好的東西太少,感覺只係睇左一堆石頭,所以都唔一定要去呢。除非大家對木馬屠城記有情意結,哈哈。

整體我都幾喜歡土耳其,有好多靚景,自然景色有,歷史遺跡又有,有歐洲的悠閒感覺之餘,又有好多我喜歡的亞洲古典東西。伊斯蘭建築都好有特色。一定會再黎,主要係因為今次坐唔到熱氣球,另外係知道土耳其有好多海邊度假城市,有非常靚的海岸,今次冇機會去,所以我已經有好充足再黎的理由啦。

沒有留言:

張貼留言